Viktig for norsk havvindindustri
Det selvkjørende fartøyet brukes til datainnhenting og målinger til havs i områder hvor vi planlegger å bygge ut havvind, eller der vi drifter havvindparker i dag. Jevn og stor tilgang på data over tid er nemlig avgjørende for å kunne gjøre treffsikre beregninger av energiproduksjonen i nye havvindparker.
Prototypen har allerede blitt brukt i områder hvor det skal bygges ut havvind i Norge. Fartøyet har bidratt med verdifull kunnskap om vind- og havbunnforhold. Det betyr at vi kan skape så gode havvindprosjekter som mulig med våre partnere i Blåvinge-konsortiet, Hafslund og Fred. Olsen Seawind.
I årene som kommer vil USV-en også kunne bli et svært nyttig verktøy i utviklingen av flytende havvind, både i Norge og globalt. Egnede områder for flytende havvind i den norske delen av Nordsjøen har som oftest røffe vind- og værforhold. Utstrakt testing av fartøyet i både danske og norske farvann har vist at det kan operere trygt under forhold med høy sjø i opptil ett år av gangen. I Nordsjøen har USV-en vært i drift under orkanforhold, med opp mot ni meters bølgehøyde. Å kunne bruke autonome fartøy for datainnhenting her, kan derfor gjøre det mulig å få store mengder data av høy kvalitet – selv under de mest krevende værforhold.
Havvindindustriens første ubemannede overflatefartøy er dermed ikke bare med på å forbedre Ørsteds egne havvindprosjekter, men kan spille en viktig rolle for hele industrien fremover.