Havvindavtale mellom Blåvinge og DOF

Samler verdensledende offshorekompetanse til prosjektet på Utsira Nord.
Blåvinge og DOF på Wind Europe i København. Fra venstre: Tord Bjørndal (Ørsted), Christian Sjødin (Fred. Olsen Seawind), Alana Kühne (Ørsted), Karl Daly (DOF), Sebastian Hald Buhl (Ørsted), Arne Lie-Rasmussen (Hafslund). Foto: Ørsted
Blåvinge, et langsiktig havvindpartnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted, har inngått en samarbeidsavtale med DOF om transport og installasjon på Utsira Nord.

Fra olje og gass til havvind
Norske DOF har 40 års offshoreerfaring og er en betydelig leverandør til olje- og gassindustrien på verdensbasis. De siste årene har selskapet valgt å satse stort på flytende havvind. Blant annet har DOF unik og verdifull erfaring fra installasjon av flytende vindturbiner på Hywind Scotland og Hywind Tampen.

– DOF har ledende kompetanse innen installasjon av flytende vindturbiner, noe som er utrolig verdifullt for oss. Kombinert med Blåvinges erfaring som utbygger, skal vi sammen sørge for kostnadsreduksjoner og redusert risiko knyttet til flytende havvind, sier prosjektdirektør Christian Sjødin i Fred. Olsen Seawind.

I tillegg blir DOF del av et større leverandørsamarbeid som Blåvinge har etablert. Fra før har Blåvinge inngått samarbeidsavtaler med leverandører langs store deler av norskekysten, fra Karmsund Havn i Haugesund til Nexans i Halden.

– Å samarbeide med Blåvinge var et åpenbart valg for oss. Vi er svært fornøyde med å bli invitert inn i dette samarbeidet hvor vi skal bidra med vår internasjonale erfaring og kompetanse. Sammen med øvrige Blåvinge-partnere blir vi et sterkt lag som kan gjøre flytende havvind til en vekstindustri for Norge, sier Jan Kristian Haukeland, DOF Group EVP Renewables.

Norge kan bli et utstillingsvindu
Samarbeidet mellom Blåvinge og DOF er et eksempel på hvordan ledende norsk kompetanse fra olje og gass kan spille en nøkkelrolle i utviklingen av flytende havvind og gi norske leverandører et konkurransefortrinn.

– Havvind er en fantastisk mulighet for norske leverandører. Løsninger utviklet på Utsira Nord kommer til å være høyst relevante for det globale havvindmarkedet, sier Sebastian Hald Buhl, landsjef for Ørsted i Norge.

Blåvinge og DOF er denne uken på plass i København i Danmark, havvindkraftens hjemland, for å delta på den årlige konferansen til WindEurope. Konferansen samler den globale havvindnæringen og gir norske aktører mulighet til å knytte kontakter og høste erfaringer fra det internasjonale miljøet.

– Dette er en viktig arena og møteplass, og norske leverandører er godt representert. Om vi lykkes med flytende havvind, vil Norge også kunne bli et utstillingsvindu for den internasjonale havvindindustrien, sier Arne Lie-Rasmussen, leder for havvind i Hafslund.


Kontakt
Per Storm-Mathisen
Kommunikasjonssjef
+47 982 55 406
per.storm-mathisen@hafslundeco.no