Hvorfor bør man ha et mål om positive natureffekter når fornybar energi skal bygges ut?
Klimakrisen og konsekvensene den har for samfunnet, kjenner vi etter hvert godt til. Men redusert mangfold i natur og miljø utgjør også en kritisk samfunnstrussel.
Naturmangfold, også kalt biologisk mangfold og biodiversitet, brukes for å beskrive variasjon og forskjeller mellom og innad i naturens arter og økosystemer.
Dette mangfoldet er viktig for at vi skal kunne puste inn frisk luft, dyrke mat og nyte godt av økonomisk vekst og velstand. Samtidig spiller det å opprettholde biologisk mangfold også en rolle i arbeidet for å begrense klimaendringene og beskytte de områdene som er mest utsatt for ekstremvær.
Dette gjør at klimaendringene og tap av biodiversitet er vår tids to største globale utfordringer, og vi må ta begge utfordringene på like stort alvor.
Fornybar energi som tiltak mot klimaendringer og tap av naturmangfold
Noe av det viktigste vi kan gjøre for å beskytte det biologiske mangfoldet i naturen, er å begrense den globale oppvarmingen. Dette skyldes at endringene i temperatur og klima i seg selv er en av de viktigste årsakene til redusert biodiversitet.
Den eneste måten vi kan klare å bremse den globale oppvarmingen på, er å kutte utslippene av klimagasser. Først og fremst gjennom å gå over fra fossile til fornybare energikilder.
Samtidig er også tiltak som beskytter og restaurerer naturens økosystemer med på å begrense konsekvensene av klimaendringene.
Dette betyr at når vi bygger ut anlegg for å kunne produsere mer fornybar energi, må vi gjøre mer enn å begrense direkte negativ påvirkning på det lokale økosystemet. Vi må også ta i bruk tiltak som er egnet for å forbedre og gjenopprette biodiversitet, og dette kaller vi naturpositive tiltak.
Vårt ønske er at den globale omstillingen til fornybar energi skal bli et kappløp for å få naturen til å gå i pluss. I dette bildet er utbygging av fornybar energi noe som både skaper langsiktig verdi for mennesker og natur, og noe som har en positiv påvirkning på klima og biologisk mangfold.